byta kökshandtag ikea beslag design
Guide, Inspiration

Byta kökshandtag – så gör du

GÖR-DET-SJÄLV GUIDE. Att byta ut kökshandtagen i ditt befintliga kök kan göra stor skillnad. Om du just nu funderar på att göra det ska du läsa frontapply.se’s guide som tipsar om de enkla knepen för att göra det till ett lyckat projekt. Oavsett om du har ett IKEA-kök eller något annat kan dessa tips hjälpa dig på vägen.

Så byter du till nya kökshandtag

GUIDE. Det är ingen annan detalj i köket som gör så stor skillnad som ett par nya handtag och vi på frontapply får ofta frågan – är det svårt att byta? Svaret är, inte alls. Men det är inte bara själva bytet som ska gå smidigt, valet av nya handtag måste ta hänsyn till hur köket faktiskt ser ut och fungerar idag. Vi ger dig 5 enkla tips på hur du lyckas med ditt byte och tipsar om årets favoriter.

1. Mät dina gamla handtag

För att kunna byta ut dina befintliga kökshandtag utan att byta ut skåpsluckorna behöver du ersätta din nuvarande med nya som har samma cc-mått. Börja med att kolla om du har en eller flera olika storlekar på handtagen i köket, därefter börjar det roliga. Ta fram en tumstock eller ett måttband och öppna en av lådorna i ditt kök. Mät därefter avståndet mellan centrum av både skruvarna, detta mått kallas c/c och det skrivs alltid i millimeter. Vanliga mått är 87, 96, 128, 160 och 320 mm men det finns hundratals olika och vi har de allra flesta i vår shop.

CC mått handtag till kök

2. Kontrollera skicket på luckan

För att veta vilken typ av handtag som är lämpliga att välja är det alltid smart att skruva ut ett eller flera handtag för att kontrollera skicket på luckan. Det vi syftar på är att handtag som suttit länge ofta lämnar oönskade spår efter sig på skåpluckans framsida och beroende på hur lite eller mycket som skavts så kan det vara smart att tänka till i valet av nytt handtag. Den som vill få ett perfekt resultat mäter omfånget på det eventuella spår som lämnats och ser till att köpa ett nytt handtag med större diameter i fästet närmst fronten. Tips! Om befintliga handtag lämnat stora spår kan du alltid köpa ett handtag bricka bakom. Dessa är ofta förlåtande även vid större märken i lacken.

3. Hitta dina nya kökshandtag

När du konstaterat c/c-måttet på dina nuvarande handtag och vet vilket skicka dina luckors hål har är det dags att hitta nya kökshandtag. Börja med att gå till vår avdelning handtag där du hittar Sveriges mest sålda kökshandtag. I vårt omtyckta shoppingfilter börjar du med att välja det c/c-mått du just tagit reda på. Har du exempelvis 128 mm så har du fortfarande fler än 150 olika handtag att välja på. Fortsätt med att filtrera på material, finishar eller leta tills du hittar något som du tror passar i ditt kök. Populära utföranden just nu är mässing, svart och förnicklat. Nedan hittar du vår topplista för utbyteshandtag.

kokshandtag cc matt filter

4. Beställt, montera och njut!

När du hittat favoriten (har du inte hittat den ännu, gå till steg 5 för tips på fyra riktiga storsäljare) så beställer du enkelt i vår shop, tar en fika, väntar ett par dagar och får hem dina nya kökssmycken.

Och här kommer svaret som många väntat på – hur svårt är det att byta ut sina handtag? Helt ärligt så kan det inte bli enklare än såhär. Lika enkelt som att skruva ut skruven ur dina befintliga handtag, lika lätt kommer det att gå att montera de nya. Och snabbt går det också. Nu kan du börja fundera på vilka som blir de första gästerna att se ditt nya kök. Vi kan nästan lova att de som kommer till ditt hem lär märka att du gett ditt gamla kök ett rejält lyft. Vilket märke du har på själva köket spelar ingen roll. Vi har kunder som bytt handtag i IKEA-kök likväl som Vedum, Ballingslöv och Marbodal. Stort lycka till!

5. Populära kökshandtag att byta till

Att välja nya handtag är på ett sätt svårare än någonsin eftersom att det finns så många att välja på, men det finns fyra stycken handtag som väljs oftare av just gör-det-självare som ska byta ut befintliga beslag. Kökshandtaget Brohult M som bryter kontrasten mellan förnicklat och svart är den stora kundfavoriten, den finns i två varianter, c/c-mått 96 mm och 128 mm, Sveriges vanligaste storlekar. För den som har köksluckor med lackskador runt befintliga hål behöver ett handtag med bricka bakom och då är nyheten Royal ett riktigt stilfullt val. Otroligt vacker i både mattsvart, mässing och förnicklad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *